Sköna Helena

14.11.2010 kl. 17:56
Publicerad i Österbottniska Posten 09.11.2010

Se artikeln med bilder på http://www.öp.fi/start/#article-502-6297-hemlig-karlek-och-vacker-musik-i-skona-helena

Hemlig kärlek och vacker musik i Sköna Helena

 


I höst är det första gången som Krombi Tiater sätter upp en operett. Sköna Helena uppfördes första gången år 1864, och nu har den nått Kronoby, dock i en mycket omarbetad form.

 

Utmärkande för operetter är att det finns många musikstycken, vissa väldigt knepiga sångmässigt. Detta märktes hos skådespelarna på scen - vissa klarade det hela med bravur, andra med godkänt resultat. Det syntes att en hel del övning ligger bakom och trots smärre missar lyckades Sköna Helena-gänget bra med sina sångframföranden till den vackra musiken arrangerad av Alf Mylläri.
Sköna Helena utspelar sig i antikens Grekland. Paris har fått jordens vackraste kvinna i pris av gudinnan Afrodite. Problemet är att jordens vackraste kvinna, drottning Helena, redan är gift med kung Menelaos. Paris försöker med kärlek, list och med hjälp av Afrodite vinna Helenas hjärta, utan att kungen märker något. Översteprästen Calchas försöker medla mellan gudarna och människorna och hjälpa Helena och Paris. När Paris sedan vinner Helenas hjärta gör de allt för att Menelaos inte ska märka någonting. Menelaos skickas till Kreta av gudinnan, men han vägrar åka dit på grund av sin sjösjuka och kommer hem mycket tidigare än väntat. Han påträffar Paris och Helena sovandes tillsammans och blir utom sig av ilska. Som förståeligt resulterar detta i bråk och osämja. Hur det går sedan får man se om man besöker samlingshuset i Kronoby under vintern.

Pjäsen pågår i två och en halv timme, vilket känns lite för länge, även om pausen är inräknad. Om man bortser från det är Sköna Helena mycket välgjord och regissören Thomas Krantz har lyckats bra med sin uppgift. Musiken och kläderna är vackra, och alla skådespelare gör sina roller med bravur. De kvicka, finurliga och roliga replikerna sitter som smort och alla lever sig verkligen in i pjäsens handling. De tre huvudrollsinnehavarna Oscar Sundman, Eva Fredriksson-Lidsle och Christian Sjölind är enastående i sina roller som Paris, Helena och Calchas. Om man vill njuta av vacker musik som avlöser en farsartad handling är det ingen tvekan om att man ska besöka Krombi Tiater!

Bearbetning/regi: Thomas Krantz
Scenografi: Thomas Krantz, Stig Finnholm
Musikarrangemang: Alf Mylläri
Musikalisk instudering: Eva Fredriksson-Lidsle, Carl Sundman, Alf Mylläri
Kostym: Cecilia Lyttbacka, Margareta Fredriksson, Gun-Britt Hägg
Ljud/ljus: Niklas Kortell, Johnny Wik, Gabriel Hägg, Sami Vertanen, Mats Holm.
I Rollerna: Eva Fredriksson-Lidsle, Jan Molander, Oscar Sundman, Bertel Riska, Anne-Mie Ranta, Christian Sjölind, Victoria Björndahl, Ester Näse, Pamela Wik, Rachele Greco, Oscar Paananen, Margareta Fredriksson, Ronja Borg, Stig Finnholm, Per Huggare, Rebecka Kronqvist, Sofia Bäck, Ellen Libäck, Hanna Saarijärvi.

Foto: Robert Nyberg


Lilian Hellström
Publicerad 09.11.2010
 

Lilian Hellström